Tűzgyújtási tilalom
2009 augusztus 01

A tilalom Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyét érinti

Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre - jelen határozatom közzétételének időpontjától azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el.
 
http://nograd-var.hu/images/erdotuz.jpg
 
A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.
 
Felhívom a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.
 
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.
 
A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedem.
 
 
Indokolás
 
Az utóbbi időben a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt a Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkben a fokozott tűzveszély alakult ki.
 
A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.
 
A fentiek által indokolt tűzgyújtási tilalom elrendelése az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 67. § (1) bekezdésén alapul.
 
Gráf József
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
 
Forrás: FVM.hu