10 jó tanács a szilveszteri tűzijátékhoz
2009 december 29

RakétákAz év vége közeledtével összegyűjtöttük nektek az alábbi hasznos tippeket, szabályokat, amelyek segíthetnek a baleset-, és problémamentes tűzijáték lebonyolításához.

1., Csak és kizárólag legális elárusítóhelyről vásárolj terméket. Szabályosan csak december 28-tól nyitnak ki azok az ideiglenes elárusító helyek, ahol az év utolsó napján vásárolhatsz komolyabb eszközöket. Ennek megvan az az előnye, hogy nem drágább a kínaipiacos, pultalóli vagy egyéb ellenőrizhetetlen feketepiacról beszerzett termékektől, és még az alábbi dolgok is előnynek számítanak:

            - biztosan szakszerűen volt tárolva, szállítva a termék, nem nedvesedett át, nem sérült meg, nem fajtázódtak ki az összetevők,

            - nyugodtan kérhetsz segítséget az eladótól, ha valami nem világos,

            - érvényesítheted vásárlói jogaidat az eladóval szemben,

            - a legálisan forgalmazott termékeken minden esetben van magyar nyelvű használati útmutató, fel van tüntetve a forgalmazó, a szavatosság és a pirotechnikai osztály,

            - a blokkal tudod igazolni, hogy legális forrásból származik a termék, így megkímélheted magad egy esetleges hatósági zaklatástól,

            - a nem szabályos elárusítást a jogszabály bünteti, ha nem vásárolsz ilyen helyen, nem támogatod a feketegazdaságot.

2., Ha megvan a „cucc”, akkor tanulmányozd át a címkét. A különböző típusú termékek különbözőképpen működnek. (erről következő cikkünkben részletesen szólunk)

3., Ha elérkezett az év utolsó napja, (és II-es osztályba tartozó terméket vásároltál) akkor este 18:00-tól hajnali 6:00-ig mehet a pirozás.

4., Tartsd be azt az általános szabályt, hogy a tűzijáték során, emberek, állatok ne kerüljenek veszélybe, és anyagi kárt ne okozz. A kilövés környékén éghető anyagok, belógó faágak, felsővezetékek ne legyenek.

5., Légy józan! Ne fogyassz alkoholt, egyéb bódító szereket, mielőtt belefognál, mert a vége jó eséllyel baleset lesz.

6., Egyszerre csak egy terméket gyújts be. Ha komponálni akarsz, akkor azt a következőképpen tedd. A termékeket oszd két csoportba, egymástól 10-12 méterre helyezd el őket. Amikor meggyújtod az egyiket, kényelmesen sétálj át a másik csoporthoz, ahol szintén meggyújtasz egyet, majd vissza az előbbihez és így tovább. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy „lyukak legyenek az égen”, te pedig mindvégig biztonságban leszel.

7., Sose hajolj a termék fölé miközben (és miután) meggyújtottad! Előző évben sajnos, valakit fejbelőtt egy vetőcsöves tűzijáték, mert kíváncsi volt, ahelyett, hogy eltávolodott volna. A sérüléseibe belehalt…

8., Sose működtess a kezedből terméket! Van néhány speciális termék, amit kifejezetten erre gyártottak, de ezek jellemzően nem az év végi eszközök, hanem jelzésre, életmentésre használt termékek. A közhiedelemmel ellentétben a római gyertyát is karóhoz, pálcához rögzítve kell használni, legfeljebb pezsgősüvegbe dugva, de semmiképpen nem kézben tartva!

9., Sose módosíts a gyári terméken. Hidd el, hogy úgy jó és biztonságos, ahogy van.

10., Legyen a közelben egy vödör víz, jobbesetben tűzoltó készülék, hiszen az ördög sosem alszik!