Mit tehet a gazda, hogy a kutya ne féljen szilveszterkor?
2010 december 25

Mit tehet a gazda, hogy a kutya ne féljen szilveszterkor?

Akár otthoni körülmények között is hozzá lehet szoktatni a váratlan zajokhoz a kutyákat, így könnyebben átvészelheti a szilveszteri petárdázás hanghatásait - mondta az InfoRádiónak a Cerberos Kutyaiskola munkatársa.

Hozzá lehet szoktatni a szilveszteri petárdák hangjához a kutyákat, ehhez olyan zajokat kell imitálni, ami hasonlít a durrogáshoz - közölte az InfoRádióval a Cerberos Kutyaiskola munkatársa. Mézes Dorottya szerint ez lehet riasztópisztoly, két könyv összecsapása, vagy egy ostornak a hangja. Fontos, hogy először nagy távolságról adjuk ki a zajt, és folyamatosan csökkentve próbáljuk hozzászoktatni a hanghoz az ebeket - tette hozzá.

A petárda hangját év közben nem hallják a kutyák, és szilveszter este így sok ismeretlen hanggal találkoznak, amitől megijedhetnek - mondta Mézes Dorottya, aki szerint fontos, hogy a gazda nem simogassa bele a félelmet az állatba. A kutya megijed, és erre a gazdája megsimogatja, akkor következő durranásra még jobban megijed, hátha még jobban meg fogják simogatni - fejtette ki. A Cerberos Kutyaiskola munkatársa szerint éppen ezért a közömbösség a legjobb viselkedés a gazda részéről.

A szoktatás otthoni módszerekkel is megoldható, de javasolt a kutyaiskolában segítséget kérni, mert ha a gazda pár dolgot elront, akkor rosszabbá válik a helyzet - közölte Mézes Dorottya.

A kutyaiskola munkatársa szerint 3-4 hónap alatt hozzá lehet szoktatni a hangokhoz az ebet, de akár ennél rövidebb idő is elegendő. Fontosnak nevezte, hogy ha a kutya fél a zajoktól, akkor ne csak szilveszterkor vigyék be a házba, hanem pár nappal korábban is, hogy ne tudja összekötni ezt a hangokkal, mert ezáltal csak erősödik benne a félelem.
Hanganyag: Szépvölgyi István