Meg lehet szabadulni a megmaradt petárdáktól
2011 január 01

Több száz petárdát foglaltak le a rendőrök szilveszter napján a fővárosban. Számos esetben civil ruhás rendőröknek kínálták a tiltott pirotechnikai eszközöket - közölte honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Reggel hat óta tilos petárdázni, a megmaradt kis és közepes tűzijátékokat január ötödikéig lehet visszavinni a forgalmazóknak.

Reggel 6 óra óta tilos felhasználni vagy tárolni a szilveszterről maradt kis és közepes tűzijátékokat. A tárolásnál a türelmi idő január 5-ig, vagyis szerdáig tart: a fel nem használt, lejárt szavatosságú, illetve hibás termékeket eddig az időpontig kell visszavinni a forgalmazónak, aki ezeket köteles térítés nélkül visszavenni.

A december 28 és január 1 közötti időszak kivételével magánszemély csak játékos pirotechnikai terméket birtokolhat, tárolhat, illetve használhat fel. Lakásban ezekből is legfeljebb 1 kilogrammnyi tárolható. A december 28. és 31. között vásárolt tűzijátékokat szombaton reggel 6 óráig lehetett engedély nélkül felhasználni, ezt követően a forgalmazónak kell visszavinni, aki január 5-ig térítésmentesen kell, hogy visszavegye.

A szabálytalankodókat a rendőrség megbírságolhatja. Engedély nélkül pirotechnikai tevékenységért százezer forintig, az előállításra, tárolásra, szállításra, felhasználásra, birtoklásra vonatkozó előírások megszegéséért ötvenezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

Akiknek rossz éjszakájuk volt

A rendőrség közleménye szerint az Oktogonról két férfit állítottak elő, amiért rakétát és különböző pirotechnikai eszközöket kínáltak eladásra. Egyikük több ezer forintos áron akarta eladni készletét. Az álruhás rendőrnek azzal ajánlotta fel az árut, hogy társa pár perc alatt megérkezik a portékával. A civil ruhás rendőr bevárta a másik férfit is, majd igazoltatta a két férfit, akiket előállítottak.

A Határ útnál egy fiatal nő szintén egy civil ruhás rendőrnek akart eladni petárdákat. A nő igazoltatását követően táskájából háromszáz darab petárda került elő - írta a BRFK.

Több száz petárdát foglaltak le Józsefvárosban is, ahová állampolgári bejelentés alapján mentek ki a rendőrök. Innen négy embert állítottak elő.

Szilveszterkor több olyan embert is elfogtak és őrizetbe vettek, akik ellen elfogatóparancs volt érvényben. Közülük egy férfi ellen ittas járművezetés, két másik ember ellen pedig lopás bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárás.

Az óév utolsó napjaiban a BRFK Igazgatásrendészeti Főosztálya munkatársai több ellenőrzést is tartottak. Ezek során legfőképpen az engedéllyel rendelkező pirotechnikai elárusítóhelyeket ellenőrizték, kiemelten vizsgálták a szükséges vizsgabizonyítványok meglétét és az árusítókonténerek megfelelő, biztonságos elhelyezését.

Forrás: MTI, Független Hírügynökség