Súlyos sérüléseket okozhatnak a pirotechnikai eszközök
2011 január 01

A veszélyes eszközök közvetetten is okozhatnak problémát - hangsúlyozta a szóvivő.

Szemen találta magát tűzijátékkal egy férfi Sopronban szilveszterkor - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kocsis Tünde alezredes elmondta: este fél hétkor jelentkezett a férfi a helyi kórház sürgősségi osztályán azzal, hogy egy begyújtott, de be nem induló tűzijátékot próbált megjavítani, amikor az egyik lövedék eltalálta a jobb szemét.

Az 51 éves férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az Országos Mentőszolgálat tegnapi sajtótájékoztatóján Mártai István, a szervezet főigazgatója elmondta: elsősorban a petárdák, illetve az alkohol okozza szilveszterkor a legtöbb problémát.

A petárdák okozta, ez esetben színlelt sérüléseket három emberen is bemutatták (lásd a cikkindító fotót). Mártai István kiemelte, hogy elsősorban a nem engedélyezett vagy nem szakszerű pirotechnikai eszközök okoznak súlyos sérülést az arcon vagy a kézen. Azonnal segítséget kell hívni, hogy megelőzhető legyen a maradandó egészségkárosodás - hangsúlyozta.

Győrfi Pál szóvivő hozzátette, hogy közvetetten is okozhatnak problémát a pirotechnikai eszközök. Felidézte, hogy 2009-ben egy szórakozóhelyen ilyen tárgyaktól keletkezett tűz, és kilenc embert, köztük egy életveszélyes sérültet kellett kórházba vinni. Veszélytelen pirotechnikai eszköz nincs - hangsúlyozta a szóvivő.

Kapcsolódó cikk: 

Forrás: Heti Válasz