Több száz petárdát foglaltak le szilveszterkor Budapesten és Miskolcon
2011 január 01

Több száz petárdát foglaltak le a rendőrök szilveszter napján a fővárosban. Számos esetben civil ruhás rendőröknek kínálták a tiltott pirotechnikai eszközöket - közölte honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton. Miskolcon nyolcszáz petárdát találtak egy árusnál.

petárda

A rendőrség közleménye szerint az Oktogonról két férfit állítottak elő, amiért rakétát és különböző pirotechnikai eszközöket kínáltak eladásra. Egyikük több ezer forintos áron akarta eladni készletét. Az álruhás rendőrnek azzal ajánlotta fel az árut, hogy társa pár perc alatt megérkezik a portékával. A civil ruhás rendőr bevárta a másik férfit is, majd igazoltatta a két férfit, akiket előállítottak.

A Határ útnál egy fiatal nő szintén egy civil ruhás rendőrnek akart eladni petárdákat. A nő igazoltatását követően táskájából háromszáz darab petárda került elő - írta a BRFK. Több száz petárdát foglaltak le Józsefvárosban is, ahová állampolgári bejelentés alapján mentek ki a rendőrök. Innen négy embert állítottak elő.

Szilveszterkor több olyan embert is elfogtak és őrizetbe vettek, akik ellen elfogatóparancs volt érvényben. Közülük egy férfi ellen ittas járművezetés, két másik ember ellen pedig lopás bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárás. Az óév utolsó napjaiban a BRFK Igazgatásrendészeti Főosztálya munkatársai több ellenőrzést is tartottak. Ezek során legfőképpen az engedéllyel rendelkező pirotechnikai elárusítóhelyeket ellenőrizték, kiemelten vizsgálták a szükséges vizsgabizonyítványok meglétét és az árusítókonténerek megfelelő, biztonságos elhelyezését.

Miskolcon nyolcszáz petárdát találtak egy árusnál, a tiltott pirotechnikai eszközöket a férfi a borsodi megyeszékhely belvárosában akarta eladni. Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az egyik áruház előtt ellenőrizték a rendőrök a férfit péntek este, aki értékesíteni akarta a tiltott pirotechnikai eszközöket. Hozzátette: a miskolci rendőrkapitányság szabálysértési eljárást kezdeményezett a férfival szemben.

A szóvivő elmondta azt is, hogy szilveszterkor rendkívüli eseményről nem érkezett információ, egy ittas férfit állítottak elő garázdaság miatt Miskolcon, a Búza téren. Emellett betörésekről érkeztek bejelentések a rendőrségre, az elkövetők azt próbálták kihasználni, hogy a háziak nem tartózkodtak otthon.

Forrás: HVG.HU