Országos tűzgyújtási tilalom
2009 augusztus 03

Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetés.

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt az erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország egész területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre - azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el.
 
Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.
 
A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Felhívom a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.
 
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.
 
A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedem.
 
A tűzgyújtási tilalom elrendelése az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 67. § (1) bekezdésén alapul.
 
Budapest, 2009. augusztus 3.
 
 
 
Gráf József
miniszter