A petárdázás idén is tilos- KOMMUNIKÁCIÓS HIBA A RENDŐRSÉGI TÁJÉKOZTATÁSBAN!
2011 december 28

A petárdázás idén is tilos - KOMMUNIKÁCIÓS HIBA A RENDŐRSÉGI TÁJÉKOZTATÁSBAN!

50.000 forintos pénzbírsággal számolhat az, aki tárolja és duplájára, aki használja is a petárdát.

Számos pirotechnikai eszköz kapható a különböző árusítóhelyeken, melyek adás-vételét törvény szabályozza, a petárdák tartása és használata azonban tiltott Magyarországon. Nem úgy a szomszédos országokban, ahol gond nélkül juthat hozzá az ember. Ezen termékek határon történő áthozatala jogsértő, melyért súlyos pénzbüntetés szabható ki.

match-cracker-fireworks

A pirotechnikai eszközök forgalmazása is szigorú szabályokhoz kötött. Az alkalmi árusítóhelyek létesítése hatósági engedélyhez kötött, a biztonsági előírások betartását a Rendőrség és a Katasztrófavédelem is felügyeli.

A hiba itt van:

Az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközöket - a hatályos jogszabály ezt nem így nevesíti egész évben vásárolhatják és használhatják a 14 évnél idősebbek. A kis tűzijátékokat - a hatályos jogszabály ezt nem így nevesíti felnőttek vásárolhatják meg december 28-a és 31-e között, de felhasználni csak december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között lehet. A megmaradt eszközöket öt munkanapon belül kell leadni a forgalmazóknál.

Félretájékoztatás továbbá az is, hogy csak 1 és 2 osztályba sorolt termékeket említ, holott a 3 osztály is szabad év év végén, a 2 osztály pedig év közben is nagykorú személyeknek. A hadnagy hölgy vehette volna a fáradságot, hogy legalább egyszer elolvassa és értelmezze amit nyilatkozik. Nem lepődnék meg ha a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon is ugyanezt mondanák most is a jogszabállyal kapcsolatban.

A balesetek elkerülése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az ünneplőket, hogy csak magyar felirattal ellátott, kezelési útmutatót és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmazó pirotechnikai eszközt vegyenek meg.

Tatabánya, 2011. december 27.                                      

                                                     Léber Gabriella r. hdgy.

                                                          Sajtóreferens

Forrás: http://www.police.hu/friss/kom_111227_01.html