Levegő Munkacsoport: Kevésbé szennyező tűzijátékot a nemzeti ünnepre
2009 augusztus 21

A civil szervezet szerint a tűzijáték jelenlegi technológiája jelentősen szennyezi a főváros levegőjét

A környezetet kevésbé szennyező, korszerűbb pirotechnikai eszközök használatát szorgalmazza az augusztus 20-i budapesti tűzijátékon a Levegő Munkacsoport, egyben levélben kérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy tájékoztassa a lakosságot arról, hogy milyen kockázatnak teszi ki magát a tűzijáték környezetében.

augusztus 20 tűzijáték

A civil szervezet az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében rámutat: a tűzijáték jelenlegi technológiája jelentősen szennyezi a főváros levegőjét. A tűzijáték színét ugyanis gyakran olyan nehézfémvegyületek adják, amelyek ártalmasak az egészségre, továbbá a levegőt, a vizet és a talajt is szennyezik. A pirotechnikai eszközökben a pajzsmirigyet és a magzati fejlődést károsító perklorát is található, a klórtartalmú anyagok égésekor emellett rendkívül káros, rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek - fejtik ki.

A Levegő Munkacsoport szerint az elmúlt években már kifejlesztettek a környezetet kevésbé szennyező, korszerű eszközöket, amelyek az eddigieknél csak 10-20 százalékkal kerülnek többe. Az ilyen tűzijátékok alkalmazása azonban jóval olcsóbb, amennyiben a hosszabb távon jelentkező társadalmi károkat is számba vesszük - fűzik hozzá.

A környezetet kevésbé terhelő anyagok alkalmazásával lényegesen kisebb a tűzijáték szennyező füstje és a perklorát használatára sincs szükség. Légszennyező anyagok helyett főleg - a levegőben is megtalálható - nitrogén keletkezik, míg a tűzijáték színét adó káros fémek szinte mindegyike kiváltható - mutatnak rá a zöldek.

Megjegyzik: a tűzijátékot szervező cég kérésük ellenére sem adott tájékoztatást az általuk felhasznált pirotechnikai anyagok összetételéről, ezért a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordultak.

A Levegő Munkacsoport levelében haladéktalan tájékoztatást kért a tűzijáték környezetében tapasztalható kockázatokról, valamint arra is megkérte a kormányt, hogy a jövőben kizárólag környezetbarát tűzijátékot szervezzen az uniós zöld közbeszerzési elvek szellemében.

MTI

LEVEGŐ MUNKACSOPORT

Forrás: www.hirado.hu